#روزه_کله_گنجشکی چگونه است ؟
#روزه_کله_گنجشکی چگونه است ؟
ابتدا تعریف کله گنجشکی و اینکه اصلا کله گنجشکی چیه؟
کله گنجشکی در لغتنامه دهخدا
کله گنجشکی . [ ک َل ْ ل َ / ل ِ گ ُ ج ِ] (ص نسبی مرکب ، اِ مرکب ) قسمی کوفته ٔ ریز چون فندقی که در آشها یا خورشها کنند. کوفته ٔ ریز تنها از گوشت که در آش یا خورشها چون فسوجن و قورمه سبزی و جز آنها کنند. کوفته ٔ ریز بی سبزی و بی نخودچی . (یادداشت به خط مرحوم دهخدا). گوشت چرخ کرده که بشکل گرده های کوچک به اندازه ٔ فندق درآورند و کوفته درست کنند. (فرهنگ فارسی معین ). گوشت کوبیده است که آن را ریزریز گلوله کنند و با پیاز درآمیزند و در روغن سرخ کنند و سپس در آب بجوشانند. این غذا را گاه بصورت مستقل (باآبش ) می خورند و گاه آن را در خورش ریزند و به پلوهای مختلف (آلبالوپلو، لوبیاپلو) می زنند و آن را کوفته ریزه نیز گویند. (فرهنگ لغات عامیانه ٔ جمالزاده ).
- روزه ٔ کله گنجشکی ؛ روزه ای تا نیمروز که کودکان نزدیک بلوغ گیرند.
روزه کله گنجشکی مخصوص کودکان تا قبل از سن تکلیف آنهاست و نه بزرگسالان و فقط برای آماده سازی کودک و آشنای کودک با آداب روزه داری میباشد.روزه کله گنجشکی بدین گونه است که پس از نماز صبح تا بعد از نماز ظهر نباید چیزی خورد و در زمان اذان دوباره چیزی خورده و مینوشیم تا بعد از اذان مغرب سعی کنید کودکان را تشویق کنید برای روزه داری از نوع کله گنجشکی و به آنها گوشزد کنید که در موقع روزه داری حرف بد نزنند و کار های نادرست انجام ندهند و…
کودکان در برخورد با آداب رمضان پر از سؤال های بی جوابند و پاسخ هر کدام از سؤالات آنان می تواند تصویری عمیق در ذهن آنها بکارد. اگر این پاسخ ها، حساب شده و اصولی باشد، در پرورش این مفاهیم در ذهن کودک مؤثر خواهد بود و اگر پاسخ ها سطحی و غیر واقعی باشد، تأثیری منفی و مخرب برجا خواهد گذاشت.روزه گرفتن و یک روز تمام، لب به روی خوراکی ها بستن از نظر یک کودک، واقعه ای سخت و ناممکن است و عکس العمل والدین و بزرگترها می تواند ذهنیت کودک را تغییر دهد.
والدین از ابراز سختی روزه، تشنگی و ضعف و… در مقابل کودک بپرهیزند و با دادن اطلاعاتی مفید، کودک را تشویق به گرفتن روزه های چند ساعته یا روزه ی کله گنجشکی کنند. تشویق کودک او را به روزه گرفتن مشتاق می کند و همین که می تواند رفتار بزرگترها را تقلید کند، احساس بزرگی و استقلال می کند. و همه ی کودکان این حس را دوست دارند و اگر با شوق معنوی و اعتقادی هم همراه شود، نتیجه بسیار بهتری خواهد داشت.
دختر یا پسری که بعد از سن بلوغ خیلی اعمال رو باید مرتب انجام بده ، نمی تونه یک روزه خودشو تغییر بده و مثلا یک دفعه بدون تمرین قبلی ، سی روز روزه بگیره.
باید فرزندانمون رو قبل از سن بلوغ برای انجام این اعمال آماده کنیم تا بعدا مجبور نشیم با خیلی از مشکلات دست و پنجه نرم کنیم.
امام صادق علیه السلام فرمودند:
« ما وقتی فرزندانمان هفت ساله می شوند ، به آن ها می گوئیم به اندازه ی طاقت و تحملشان روزه بگیرند .
نصف روز یا بیشتر یا کمتر.
و هر وقت تشنگی و گرسنگی اذیتشان کرد ، می خورند. تا اینکه به روزه گرفتن عادت کنند.
پس به فرزندانتان هر وقت هفت ساله شدند ، دستور بدهید ، هر چقدر از روز را که طاقت دارند روزه بگیرند و هر وقت تشنگی بر آن ها غالب شد ، بخورند.»