سلبریتی ها
#یادداشت_روز
#بحث_طلبگی
چه کسی و چگونه باید جلوی سلبریتی ها را گرفت؟
در جامعه ی امروز متأسفانه سلبریتی ها همه جا را قبضه کرده اند و این دقیقا نقطه ی مقابل نقش جامعه ی روشنفکر است که وظیفه ی جهت دهی به افکار عمومی را داشتند. این تغییر جایگاه به سلبریتی ها به دلیل جابجایی نقش ها ست ، نقش روشنفکر به این معنا است که این افراد سازندگان افکار عمومی هستند ولی متأسفانه این نقش به دلایل مختلف امروز به بازیگران، خوانندگان، سینماگران و ورزشکاران و کسانی که بیشتر نقش دیده شدن در جامعه را دارند و نه ساختن فکر و اندیشه را ، داده شده است.
به عنوان مثال اگر ما روشنفکر را مجموعه ای از نویسندگان، متفکران، شعرا و اندیشمندان بدانیم که ارتباط آنها از طریق کتاب با مردم بوده و از طریق کتاب نقش سازندگی داشتند و آرمان گرا بودند و نقش های ایدئولوژیک در جامعه بازی می کردند ، متفکران سنتی و مذهبی درجامعه بودند ، امروز این جریان رسما کنار گذاشته شده و این نقش ها به کسانی داده شده که هیچ بهره ی تخصصی از علم ندارند و الگویی که به جامعه می دهند بیشتر توسط دیده شدن و مشهور شدن در بین عامه ی مردم است.
این تغییر فضا در نگرش جوانان در فضای امروز جامعه کاملا مخرب و ویرانگر است و در فضای سیاسی جامعه تأثیری مخرب تر دارد، به دلیل اینکه بدون آگاهی و بدون ایجاد فضای ارتباط فکری برای جوان نمی توان نسبت به پرورش فکری آنها اقدام کرد.
به جای حل مشکلات امروز جامعه ایران توسط نخبگان تحصیل کرده شاهد دامن زدن به بسیاری از بحران های جامعه ی امروزدر عرصه های فرهنگی، سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی توسط سلبریتی ها هستیم.
فضای جامعه ی امروزبه فضای پوپولیستی تبدیل شده است و بیشتر به جای اینکه فکر پرورش داده شود عواطف پرورش داده می شود و این به خاطرارتباط سلبریتی ها با طرفداران خود و مدل سازی و اظهار نظر هایی است که بدون علم و آگاهی در سطح جامعه انجام می شود .
به عنوان مثال در حوزه بحران های محیط زیستی دیگر فرصتی برای صاحب نظران متخصص در این حوزه باقی نمی ماند و نتیجه ی آن القای بحران ناکارآمدی نظام است، یعنی به جای اینکه در شرایط امروز به فکرحل مشکلات پیش آمده باشیم باید بحران های ناشی از اظهار نظرهای سلبریتی ها را حل کنیم.دغدغه ی سلبریتی ها بیشتر از آنکه حل مشکلات مردم باشد، نشان دادن خود و افزایش مشهوریت به عنوان فردی دغدغه مند و دلسوز در جامعه است که بدون شک کمکی به بحران های جامعه نخواهد کرد.خود سلبریتی ها فضا را برای بازگشت روشنفکران به جامعه بازکنند و به خواستگاه اصلی خود بازگردند.
سلبریتی ها به شکلی در حال پیاده کردن صنعت مد در جامعه هستند به واسطه ی طرفدارانی که دارند توانسته اند این صنعت را در سطح جامعه ایجاد کنند و این یعنی فضایی تهی از فکر و اندیشه که در ان فقط و فقط به احساسات مخاطب فکر می شود .
سلبریتی ها فضای جامعه را به سمت مصرف گرایی سوق داده اند به جای آنکه در حل مشکلات یاری گر باشند ، خود تبدیل به مشکل شده اند ، اظهار نظر های بدون علم از سوی افراد مشهورِغیر متخصص در شرایط کنونی جامعه ی ایران سمی مهلک بر پیکره ی جامعه است.
فضایی مثل اینستاگرام که فقط و فقط با زبان تصویر با هم درارتباط هستند و این فضای خطی تصویری نمی تواند به فکر و اندیشه کمک کند و هیچ گاه توان گرفتن جای اندیشه ای که از طریق کتاب به دست می آمد، جای قلم نویسنده ی روشنفکر را بگیرد.
امروز صنعت تصویر جایگزین صنعت کتاب و نوشته شده و به همین خاطر توانسته به واسطه ی جذابیتی که دارد طرفداران زیادی را جذب کند و افراد زیادی را تحت تأثیر قرار دهد و متأسفانه به دلیل اینکه خود سلبریتی ها افراد اهل کتابی نیستند و با کتابخوانی زیاد میانه ی خوبی ندارند و فقط به واسطه ی مشهور شدن توانسته اند در فضای جامعه جا باز کنند و نقسی را بازی کنند به همین خاطر اظهار نظر های آنها در همه ی موارد به جای اینکه از روی عقل و اندیشه باشد بیشتر از روی احساس است.
راهکار برون رفت از این مشکل و معضل ، برگشتن روشنفکران به جایگاه اصلی خودشان است و باید همزمان با گسترش فضای مجازی و الزامات آن باید کاری انجام دهیم که تأثیر گذاری فرهنگ مکتوب و مطالعه نقش و جایگاه خودش را از دست ندهد .
اگر بتوانیم فرهنگ کتابخوانی را که در جامعه امروز به نفس زدن افتاده، احیاء کنیم و خود روشنفکران جامعه هم بتوانند ارتباط دقیق تر و صمیمی تری با جوانان داشته باشند و اگر بتوانیم در زمینه ی کتاب تولیدات خوبی داشته باشیم و به واسطه ی تأثیر گذاری که یک نویسنده بر افراد جامعه ی امروز دارد، بتوانیم نقش ها را به جای خود بازگردانیم، می توانیم از تأثیر گذاری یک سلبریتی بکاهیم .
#طلبه_نوشت
#یادداشت_روز
#درد_و_دل_های_طلبگی